Somberheid

Een slechte dag hebben we allemaal weleens, waarin we moe en/of somber zijn en nergens zin in hebben. Als je je echter dagelijks zo somber voelt, het leven als zwaar ervaart en het snel allemaal te veel voelt, dan heeft het een te grote negatieve invloed op je leven. Het leven verliest zijn glans en het voelt dof aan. Stemmingsklachten kunnen uiteenlopen van een lichte somberheid, tot een zware klinische depressie. Gelukkig is er een oplossing voor!

Symptomen
De symptomen van een verhoogde mate van somberheid zijn een moe en neerslachtig gevoel, geen plezier meer hebben in activiteiten, verliezen van eetlust of juist teveel eten, concentratieproblemen en soms zelfs het leven niet meer zien zitten.

Behandeling voor somberheid
Vanuit PRI bezien valt somberheid/een depressie onder coping, genaamd de primaire afweer. Deze afweer voelt zwaar en laag in energie en gaat vaak gepaard met negatieve gedachten over jezelf. Binnen de sessies gaan we kijken waar deze afweer (coping) je tegen beschermt en wat de daadwerkelijke oorzaak is die er onder ligt.