Behandelmethode

In mijn behandeling werk ik met Past Reality Integration (PRI). PRI is een methode die ervan uit gaat dat we de wereld ervaren zoals we die als kind hebben leren kennen. De ervaringen uit onze jeugd kleuren onze waarneming in het heden. Een voorbeeld hiervan is de volwassen man die bang is voor irritatie of boosheid van zijn baas, wat voortkomend blijkt uit zijn jeugd waarin hij opgroeide met ouders die veel ruzie maakten en tegen hem schreeuwden. Of de vrouw die zich dagelijks niet gehoord of gezien voelt en het idee heeft dat niemand op haar zit te wachten, wat een weerspiegeling is van hoe zij zich vroeger heeft gevoelt, toen zij als ongewenst kindje in een groot gezin werd geboren en de ouders het al te druk hadden met haar broers en zussen om haar voldoende liefde en aandacht te geven.

Zoals wij een fysiek immuunsysteem hebben, hebben we ook een psychisch immuunsysteem dat ons helpt om met (vroeg) negatieve ervaringen om te gaan. Dit systeem, bestaande uit verschillende copingsmechanismen, heeft ons vroeger gered door de pijnlijkste gebeurtenissen te verdringen en te ontkennen. Nu levert dit echter onnodige lijdenslast op en kan je verzeild raken in somberheid, onzekerheid, perfectionisme, boosheid of vermijding.

Door middel van PRI leer je deze inmiddels onnodige copingsmechanismen los te laten en het hier en nu te zien voor wat het daadwerkelijk is. Je leert de invloed van het verleden los te maken en te omarmen wat op je pad komt. In therapie leer ik je hoe je PRI, breed in jouw leven, kan toepassen. Je krijgt een instrument mee wat je kan helpen om om te gaan met negatieve emoties, wanneer jij dat nodig hebt.

Meer informatie over PRI vind je op http://www.prionline.nl.