Overbelasting

Iedereen zet weleens een tandje bij om een bepaald doel te behalen. Dit is heel normaal! Maar als je echter jezelf vaak (tot het uiterste) pusht, je eigen grenzen overgaat en structureel te veel van jezelf vraagt, kan je op termijn last krijgen van overspanningsklachten. Je lichaam raakt opgebrand en je kan je zowel emotioneel als fysiek uitgeput voelen. Wellicht dacht je keer op keer: “als ik dat doel heb bereikt, dan kan ik ontspannen en vallen alle puzzelstukjes op zijn plek.” Door constant door te rennen put je jezelf uit, tot het punt waarop zelfs al je energiereserves op zijn. Overbelasting loopt uiteen van overspannenheid tot het krijgen van een burn-out.

Symptomen
Veel voorkomende symptomen bij overbelasting zijn gevoelens van stress, een gejaagd gevoel hebben, concentratieproblemen, prikkelbaarheid, slecht slapen, vermoeidheid en niet tot rust kunnen komen.

Behandeling bij overbelasting / burn-out
Tijdens de sessies gaan we op zoek naar waarom je jezelf steeds voorbij rent. Wat hoop je te verkrijgen door zo hard te werken? Hoop je iets positiefs te verkrijgen zoals complimenten, warmte en liefde? Of hoop je een negatieve reactie van de buitenwereld te vermijden zoals boosheid, irritatie of verlating. In de behandeling gaan we dieper op jouw mechanisme in en kijken we naar de functie van jouw harde werken. Kort gezegd: er ligt vaak een oude behoefte onder dit gedrag. Er is vroeger een situatie geweest waar je niet hebt gekregen wat je toen zo hard nodig had, en dit probeer je nu nog steeds te verkrijgen door zo bepaalde doelen te behalen. Als we die behoefte kunnen plaatsen waar die hoort, kan je in het hier en nu weer leren om rust te nemen, jezelf tijd te geven te herstellen en zachter voor jezelf te zijn. Er is hoop!