
Je eet 3 tot 8 keer per dag en hierdoor is eten dus een groot onderdeel van je leven. Als je een ongezonde relatie hebt met eten speelt dit automatisch een grote rol, wat voor veel lijdenslast zorgt. Misschien eet je wel te veel, of eet je juist te weinig. In beide gevallen is er een verstoorde relatie met eten, waarbij lichamelijke signalen vaak worden genegeerd en je met je hoofd bepaalt wat je wel of niet ‘mag’ eten. Eetproblemen zijn er in alle soorten en maten. De twee ‘bekendste’ eetproblemen zijn anorexia nervosa en boulimia nervosa.
Symptomen anorexia nervosa
De symptomen van anorexia zijn dat je te weinig eet, je wil afvallen, je een ongezond laag gewicht nastreeft, je lichaamsbeeld vervormt is en je jezelf dikker ziet dan je bent. Je kan neigen tot compensatiegedrag, waarbij je veel gaat sporten, laxeert of braakt na het eten. Je hebt het veelal koud, krijgt maag- en darmproblemen, last krijgen van haaruitval of flauwvallen en de menstruatie kan stoppen.
Behandeling van anorexia nervosa
Het niet willen eten is geen bewuste keuze, geen aandachttrekkerij of manipulerend gedrag. Het is een coping. Het is een manier om niet te voelen. Telkens wanneer een situatie zich voordoet waardoor er negatieve gevoelens opkomen, zorgt het minder eten ervoor dat deze gevoelens vakkundig weggewerkt worden. Vanuit PRI gezien valt anorexia onder de afweer ‘ontkenning van behoeften.’ Deze afweer heeft als functie om de negatieve gevoelens door pijnlijke situaties van vroeger af te dekken. Dit klinkt wellicht nog wat abstract, maar kort gezegd: door te werken met deze onderliggende gevoelens pak je de oorzaak van het probleem aan en verliest het niet willen eten zijn functie als coping. Hierdoor kan je stapje voor stapje weer vrij gaan eten.
Lees hier mijn verhaal over mijn eigen strijd tegen anorexia.
Symptomen van boulimia nervosa
Veelvoorkomende symptomen van boulimia nervosa zijn veelvuldig met eten bezig zijn, het hebben van eetbuien, gevoelens van controle verlies, verhoogde schuld of schaamte, (neiging tot) braken, laxeren of restricteren en een negatief zelfbeeld.
Behandeling van boulimia nervosa
Tijdens de behandeling voor overeten zullen we samen onderzoeken welke functie deze eetbuien voor jou hebben. We staan in de eerste sessies ook stil bij de schuld en schaamte, omdat dit vaak hoog is bij cliënten die last hebben van overeten. Het is niet dat je zelf (geheel) bewust kiest om een eetbui te hebben, maar de behoefte om te eten is zó sterk dat het je op dat moment even overneemt. De urgentie om te eten komt bij iedereen op andere momenten op: bij de één als diegene alleen is, bij de ander als ze verdrietig is, bij iemand anders als hij zich verveelt, etc. Hoe zit dit bij jou? Eerst gaan we dit in kaart brengen. Daarna gaan we samen kijken welke behoefte er werkelijk onder deze eetbuien liggen. Vanuit PRI gezien valt het hebben van eetbuien onder de afweer ‘valse hoop,’ waarmee je de onderliggende behoefte probeert te vervullen. Vaak gaat deze behoefte zelfs terug naar onze kindertijd, waarbij we iets niet hebben gekregen wat we toen nodig hadden. Wanneer we hebben ontdekt welke behoefte er daadwerkelijk zit onder het eten en deze kunnen verwerken, zal de coping zijn functie verliezen en zal de urgentie tot eten automatisch verminderen, totdat het zelfs helemaal weg gaat. Wat een bevrijding!